10 veelvoorkomende iPhone batterij verslindende voorbeelden die makkelijk te vermijden zijn

Tegenwoordig wordt er meer en meer gevraagd van de batterij van je iPhone. We gebruiken onze iPhone niet alleen meer om in contact met elkaar te blijven. Zo betalen we ermee in winkels, streamen we videodiensten en nog veel meer. Reden te meer om hem zo lang mogelijk mee te laten gaan.

iPhone batterij leegtrekken

Daarom hebben we tien veelvoorkomende manieren van gebruik op een rijtje gezet die, hoewel ze makkelijk te vermijden zijn, de batterij van je iPhone onnodig verslechteren of leegtrekken. Veel van deze gewoonten waren tot een aantal jaar terug nog aan te bevelen. Echter, door de technologische ontwikkeling zijn ze eigenlijk contraproductief geworden.

Uit een lange lijst van voorbeelden hebben wij er tien gekozen die kunnen worden onderverdeeld in 1) gebruik dat je batterij overmatig leegtrekt en 2) gebruik dat je batterij overmatig beschadigd.

Zes voorbeelden die je iPhone batterij overmatig leegtrekken

  • Het niet gebruiken van de automatische helderheidsfunctie (ook wel Auto-Brightness). De automatische helderheidsfunctie van een iPhone past de helderheid van het scherm aan de omgevingsomstandigheden aan. Logischerwijs heb je geen 100% helderheid nodig als je in het donker zit, maar wel als je in de volle zon zit. Als je deze functie niet hebt aanstaan gebruik je feitelijk meer batterij dan je nodig hebt. Activeer dan ook snel deze functie. Dit doe je in Instellingen > Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte.
  • Gebruiken van apps die de batterij leegslurpen. De wildgroei aan apps maakt dat er tegenwoordig een grote verscheidenheid is aan apps. Er zijn er genoeg die niet zijn geoptimaliseerd zijn voor gebruik op een iPhone of simpelweg te groot en complex zijn. Je kunt zien welke apps dat zijn onder Instellingen > Batterij. Hoe kun je dit vermijden? Door te overwegen ze niet of minder te gebruiken en te zoeken naar alternatieven.
  • Onnodig gebruik van mobiele netwerken. Dankzij mobiele netwerken kunnen we praktisch gebruik maken van het internet, maar feit is dat ze meer vergen van de batterij dan een WiFi-verbinding. Hoe kun je dit vermijden? Simpelweg door gebruik te maken van WiFi wanneer dit beschikbaar is.
  • Het niet gebruiken van de spaarstand. Als je deze functie activeert, verbruikt je iPhone aanzienlijk minder. Als je het niet gebruikt wanneer het eigenlijk aanbevolen is, gaat je batterij minder langer mee. Het is dan ook aan te raden om deze functie te gebruiken als je batterij onder de 20 of 10% zakt en je niet een lader bij de hand hebt. Ook deze functie vind je terug in Instellingen > Batterij >  Energiebesparing
  • GPS / Locatiebepaling constant aan. Voor sommige apps is het nuttig dat die continu weten waar je bent, maar dit is zeker niet het geval voor alle apps op je telefoon. Door toegang tot deze functie te beperken bespaar je niet alleen batterij, maar ook je privacy. Via Privacy > Locatievoorzieningen kan je dit bewerkstelligen. Zet alle apps op ‘nooit’ waarvoor locatiebepaling niet nodig is en zet degene die dit wel nodig hebben op ‘Bij gebruik’.
  • Apps sluiten. het klinkt misschien wat gek, maar apps sluiten slurpt de batterij van je iPhone leeg. De achterliggende reden is heel eenvoudig: het besturingsysteem slaat een groot deel van de operaties van een app op in het geheugen. Door een app af te sluiten moet je iPhone energie gebruiken om dat geheugen weer vrij te maken. Hiernaast moet het vooral ook energie gebruiken om het weer uit de opslag te halen wanneer de app wordt opgestart. Kortom, al die openstaande apps op de iPhone van je schoonmoeder zijn zo gek nog niet.

Vier voorbeelden van gebruik die de batterij van je iPhone overmatig beschadigen

  • Oververhitting van de batterij. Als je je iPhone in de zon laat liggen of in de zomer in je auto achterlaat, martel je in feite je batterij. Juist door deze hitte wordt batterij aangetast en loopt zelfs ook het toestel gevaar. Zorg er dan ook voor dat je dit ten alle koste vermijdt.
  • Constant volledige laadcycli. Eerst de batterij volledig gebruiken en daarna weer vol opladen, dat is de regel, toch? Vroeger wel, maar tegenwoordig niet meer. Je batterij slijt namelijk sneller bij lange laadbeurten. Je iPhone in kleine beetjes opladen en de batterij tussen de 20% en 80% houden zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat. En bovenal, laat de iPhone nooit, maar dan ook nooit meerdere dagen op 0% staan.
  • Het continu opladen van je iPhone. Als je toestel 24 uur per dag is aangesloten op het lichtnet, tast dit je batterij aan. Een iPhone heeft inderdaad veel beschermende features, zoals interne mechanisme zodat hij niet altijd op 100% zit. Hoe dan ook, hij kan weinig uitmaken als hij permanent aan de lader hangt. Hoe kun je dit voorkomen? Simpel, trek de stekker eruit en gebruik je iPhone totdat hij weer opgeladen moet worden.
  • Het niet vervangen van de batterij: Als het echt niet meer kan, is het beter om je batterij te vervangen. Zeker daar waar een beschadigde batterij altijd een risico is.

Zowel qua batterijverbruik als batterijdegradatie, zijn er talrijke voorbeelden die zoveel mogelijk zouden moeten worden vermeden. Sommige zijn uiteraard belangrijker dan andere. Echter,  uiteindelijk zijn ze heel makkelijk te vermijden, zodat je batterij een langer leven in het vooruitzicht heeft.